-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření1 hod 40 min
-
Porce6
-
Celkový čas2 hod
Potřebujete se zahřát během chladných zimních dní nebo hledáte tip na sytý recept z jednoho hrnce? Gulášová polévka zaručeně uspokojí vaše choutky.
Gulášová polévka je velice oblíbená polévka, kterou každý připravuje po svém. Poctivá gulášová polévka by vždy měla obsahovat maso, papriku a brambory. Kromě brambor doporučuji přidat jednu mrkev a dva kousky řapíkatého celeru.
Suroviny na gulášovou polévku:
- 3 lžíce sádla
- 2 ks cibule
- 500 g mleté hovězí maso
- sůl, černý pepř
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce uzené papriky
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 lžička drceného kmínu
- 3 stroužky česneku
- 1,5 l vývaru/vody
- 2 bobkové listy
- 2 nové koření
- 1 mrkev
- 3 brambory
- libeček, tymián na dochucení
- 1 lžíce majoránky
TIP: Kdo má rád ostřejší jídla, přidává do gulášové polévky drcenou chilli papričku.
VIDEORECEPT
Postup přípravy gulášové polévky s mletým masem
- Nejprve si na sádle nebo oleji orestujte cibule na kostičky dozlatova. Přidejte mleté maso nebo maso vcelku, které ze všech stran zprudka orestujte. Během restování maso osolte a opepřete. Maso bude pouštět šťávu, tu je potřeba vyvařit.
- Maso zaprašte hladkou moukou, nechte rozpustit v tuku a minutku restujte. Poté přidejte lžíci protlaku, lžíci sladké i uzené papriky, drcený kmín a prolisovaný česnek. Vše za stálého míchání minutku nechte prosmažit a rozvonět a poté ihned základ zalijte vývarem nebo vodou. Přidejte nové koření a bobkové listy. Mleté maso poduste 30 minut, maso na celé kousky poduste alespoň 1 hodinu do změknutí.
- Mrkev a brambory si oloupejte, obojí nakrájejte na kostičky, brambory na trošku větší než mrkev. Zeleninu přidejte do základu a bez pokličky vařte polévku do změknutí zeleniny. V této chvíli je ideální dochutit polévku čerstvými nebo sušenými bylinkami jako je petrželka, libeček nebo tymián.
- Jakmile je zelenina měkká, vyndejte divoké koření (bobkový list, nové koření) a dochuťte polévku solí s pepřem. Pokud není polévka dostatečně hustá podle vašich představ, přidejte najemno nastrouhanou bramboru nebo pár brambor vylovte z polévky a vidličkou je rozmačkejte na kaši a vraťte zpět.
- Pokud jste dosáhli požadované konzistence polévky, přidejte ještě lžíci rozemnuté majoránky v dlaních, aby krásně rozvoněla polévku.
- Hotovou gulášovku podávejte k čerstvému chlebu, polévku můžete na talíři ozdobit čerstvými bylinkami.
Čím se zahušťuje gulášová polévka?
Škrobem, který obsahují brambory. Když přidáte do základu lžíci mouky, ta zajistí, aby se tekutiny lépe spojily ale o samotné zahuštění se postará bramborový škrob.
Jaké maso použít na gulášovou polévku?
Doporučuji hovězí, má intenzivnější chuť než vepřové. Můžete použít jak mleté hovězí, tak vcelku. Pokud použijete maso vcelku, stačí vám 300 g masa.
Chutnala vám poctivá gulášová polévka? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Poctivá gulášová polévka
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews